You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

Powered by Blogger.

Wednesday, 8 February 2012

Amalan Terbalik. Anda Tergolong Di Sini?

Assalamualaikum w.b.t.
Kaifa haalukum? Pertanyaan awal untuk membangkitkan semangat penulis. Penulis ditimpa kesibukan yang agak terlampau dengan tanggungjawab-tanggungjawab yang dipikul oleh penulis. Semalam, penulis mendapat tahu bahawa blog picisan Rakan Pusat Islam ini akan diambil alih oleh Lujnah Multimedia. Alhamdulillah. Akhirnya ada juga pengganti penulis bagi menyambung penulisan di laman sesawang ini. Syukur. =)


Sementara blog ini beralih tangan, penulis ingin berkongsi fakta bukan auta daripada karangan saudara kita iaitu WADi. Ada di antara anda mungkin sudah mengenali beliau ini. Tetapi, sekiranya masih belum mengenali, anda boleh melawat beliau di sini. 


Teruskan pembacaan anda di sini. Mudah-mudahan anda akan beroleh sesuatu pada hari ini.


Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya hidup orang lain.Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-

1. Selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah dimana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka.Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?
Nota: Adat atau ibadat?


2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin), orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau dia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.
Nota: Mak-mak selalu cmni rasenyer...

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik, kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid,pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik?
Nota: Kebiasaan dah ler tue...


4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.
Note: Ana makan je...Org dah jamu makan, takkan nak biar je? =)

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah,sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.
Note: Muhasabah diri....


6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?
Note: Bercakap senang, bile tiba waktu nak aplikasikannya, dah mula dah....

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.
Nota: Adat jugak ea?

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam peperiksaan. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.
Note: Berkira sangat dalam bab-bab agama... Habit...


9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.
Note: Ana setuju! Itulah hakikatnyer...

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah sama ada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah.Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumah tangga kurang bahagia.
Nota: Sape yang taknak isterinya berhias depan-depannyer?kita semua mahukannye.. =)

Cukup dengan contoh-contoh di atas. Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaraan agar hidup kita menurut landasan dan ajaran Islam yang sebenar bukan yang digubah mengikut selera kita. Allah yang mencipta kita maka biarlah Allah yang menentukan peraturan hidup kita.

Cukup sedap mate memandang... Betul?

Sabda Rasullullah SAW:
"Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat."

(Riwayat Bukhari)

Mudah-mudahan kita tidak tergolong dalam golongan ini... Insya-Allah. Wallahua'lam.

10 Kata Berhikmah:

Ad-Dien 8 February 2012 at 19:04  

Moga ada hikmah dan manfaat atas penulisan ini..syukran,

p/s- kalau terlalu bz boleh jemput penulis tamu, mana-mana blogger...rasanya boleh setting di blog..wallahua'lam

syamilsynz 9 February 2012 at 03:24  

ada lagi, orang yg kaya bertambah kaya, org yg miskin bertambah miskin.

RAPI PTSS 9 February 2012 at 17:13  

Ad-Dien.

Insya-Allah..syukran...akan dibincangkan bersama mereka kelak.. =)

RAPI PTSS 9 February 2012 at 17:13  

syamilsynz,

betul tu.. syukran.. =)

puteri cahaya. 10 February 2012 at 02:34  

Alhamdulillah..blog yg menarik...pertama kali singgah... sememangnya, menarik!

khairul 10 February 2012 at 19:08  

dunia...dunia

RAPI PTSS 11 February 2012 at 16:11  

puteri cahaya,

Alhamdulillah.mudah-mudahan mndapat sedikit ilmu di sini.. =)

RAPI PTSS 11 February 2012 at 16:12  

khairul,

akhirat..akhirat.. =)

Gen2Merah 13 February 2012 at 00:36  

ya betul2x.. semoga ianya menjadi renungan kita bersama utk memperbaiki segala kelemahan.

RAPI PTSS 13 February 2012 at 00:50  

Gen2 Merah,

insya-Allah =)

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP