You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

Powered by Blogger.

Wednesday, 14 December 2011

Result Dah Keluar. Di Mana Aku?

Assalamualaikum w.b.t. 

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. 

Kita dipertemukan lagi dalam ruangan ini. Makin bertambah-tambah sahabat penulis di facebook. Syukran kerana anda sudi menjadikan penulis sebagai sahabat. Alhamdulillah. 


Baru-baru ini, keputusan peperiksaan pelajar Politeknik telah diumumkan. Jadi, bermacam-macam reaksi dan gaya penerimaan daripada setiap individu. Begitu juga dengan penulis sendiri. Penulis pun tidak terlepas untuk menerima keputusan peperiksaan apabila selesai mengharungi zaman semester sebelumnya. Alhamdulillah.

Tetapi, penulis ingin sekali membangkitkan di sini. Apakah reaksi pertama apabila menerima keputusan peperiksaan itu? Adakah dengan lafaz "alhamdulillah" mahupun "astargfirullah" atau "innalillahiwainnailaihiroji'un"? Sama-samalah kita berfikir sejenak merenung kedhaifan diri saat diberikan nikmat dan juga saat ditimpakan musibat. Di mana kita?


Penulis tidak menafikan, perasaan gembira akan mengiringi individu-individu yang memperoleh keputusan yang cemerlang atau diistilahkan mendapat keputusan 3.5 and above. Begitu juga dengan penulis. Tetapi percayalah, SIAPA YANG USAHA, DIA AKAN DAPAT! Namun begitu, sekiranya anda sudah berusaha berhempas pulas mengerah tenaga yang disusuli dengan doa, tetapi masih tidak mencapai keputusan yang diidam-idamkan, maka janganlah menyalahkan diri sendiri lantaran "tidak pandai" atau "lemah". Tetapi, bersyukurlah. Bersyukur kerana anda merupakan orang yang terpilih untuk menerima ujian sebegini dalam pelajaran. Mari renungkan sejenak. 

Di manakah sebenarnya kedudukan kita yang sebenar?

Adakah anda sekadar hadir ke IPT untuk belajar dan memperoleh segulung Diploma @ Ijazah @ Master @ PHD?
Adakah kehadiran diri kita ke IPT hanya untuk mencari keseronokan yang entah di mana hujung pangkalnya?
Atau ketidakhadiran kita di IPT hanya ibarat rumput di jalanan? Wujudnya tanpa disedari, dan hilangnya juga tanpa disedari?

Renung-renungkan sejenak.


Mungkin ada yang menyalahkan Allah s.w.t. 

"Saya istiqamah dalam beribadah, saya rajin ke masjid, saya tak pernah tinggalkan solat, tetapi kenapa Allah tidak memakbulkan doa saya? Mengapa keputusan saya masih sama seperti dulu? Mengapa? Allah tidak adil kepada saya..."

Jangan sesekali mengungkapkan kata-kata sedemikian rupa. Jangan sekali-kali menyalahkan Allah. Tetapi, diri anda sendiri yang perlu dimuhasabahkan. Fikir-fikirkan sejenak. 

Masa study saya benar-benar relevankah?
Waktu saya dibahagikan dengan betulkah untuk study?
Adakah saya memahami setiap intipati pelajaran yang diajar di kelas?
Apa tindakan saya ketika di awal semester? Main-main atau serius?

Mudah sahaja. Semak keperluan diri. Semak kelemahan diri. 

1. Periksa semula kelemahan dalam setiap subjek.
2. Rangka jadual (Boleh rujuk kepada pensyarah/pemasihat masing-masing)
3. Fahami kelemahan diri
4. Rujuk pada sahabat terdekat bagaimana cara untuk menjadikan diri mahir dalam subjek.
4.Istiqamah dari awal semester.
5. Sulami dengan amal yang istiqamah.
6. Berdoa dan bertawakkal.


Terlalu banyak kaedah yang dianjurkan. Tetapi bergantung kepada diri sendiri. Anda nak berjaya, anda kena tentukan mana arah tuju anda. Adakah dengan memperoleh 3.00 pointer sudah mencukupi bagi anda? Puas? Bagi penulis, tidak puas rasanya. Jadi, lonjakkan semangat yang tinggi untuk ke arah yang lebih baik. Insya-Allah. 

Untuk menjadi orang yang berjaya, ianya penuh ranjau berduri. Kena tidur lewat. Rajin buat nota. Belajar dan beribadah perlu seiring. Tetapi, saat mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang, bibir mula menguntum selebar-lebar senyuman. 


Untuk menjadi orang yang gagal, terlalu mudah. Mengamalkan sifat bertangguh. Belajar menyendiri. Egois. Malu mengakui kelemahan diri. Tidak mengenali kehebatan dirinya. Itulah dia. Mudah untuk dilakukan. Tetapi, di saat-saat keputusan peperiksaan diumumkan, dia menjadi orang yang bengis. Menyalahkan itu, ini. Menganggap Allah tidak adil. Ini takdir, katanya. Sangat cetek pemikiran mereka ini. Maka, jauhilah ia. Jauhilah ia. Jauhilah ia.

Siapa yang tidak pernah gagal?

Terlalu ramai orang yang gagal sebelum benar-benar berjaya. Penulis sendiri pernah jatuh merudum dalam pelajaran lantaran sikap diri yang "banyak main". Banyak nama-nama hebat yang pernah jatuh teruk. Tetapi, ketika saat-saat meniti tangga kejayaan, mereka seolah-olah lupa akan kepahitan sebelumnya. Begitu juga dengan anda. Ibaratnya mencari barang yang hilang. Bila sudah ditemukan, perasaan gembira melonjak-lonjak di dalam hati. Ketika itu, mata bersinar-sinar bak matahari yang menyinar. Mereka di luar tidak mengetahuinya. Hanya diri kita yang merasa. Betul kan? 


Kita adalah sama. Tiada yang membezakan kita. Yang membezakan kita adalah tahap iman yang kita pegang. Anda pernah jatuh. Penulis juga pernah jatuh. Anda nak berjaya. Penulis juga begitu. Bezanya, tahap cabaran untuk kita adalah berlainan. Itu yang perlu kita ketahui. 

Sekiranya tidak silap, Ckin Kembaq selalu mention tentang Encik Radhi pada penulis. Katanya, Encik Radhi merupakan seorang tutor yang hebat padanya. Apa kata anda menjadikan beliau sebagai tutor anda? Penulis juga pernah bertemu dengannya. Penulis melihat kegigihan dalam diri beliau dalam menyampaikan sesuatu kepada anak didiknya. Tiada salahnya. Mungkin ada sesuatu yang akan dikongsikan oleh beliau kepada anda selepas mengadu permasalahan dalam pelajaran kepadanya? No one knows. =)


Penulis mengharapkan kepada mereka-mereka yang gagal atau diistilahkan 'down' pada semester ini, buangkan perasaan negatif dari minda anda. Allah s.w.t ingin melihat sejauh mana tahap keimanan anda pada-Nya. Tetapi, jadikan kegagalan itu sebagai pembangkit semangat anda untuk terus berhadapan dengan ujian-ujian dalam pelajaran bagi semester-semester yang akan datang. Insya-Allah. Dia mendengar akan setiap keluhan anda. Believe me. =) Till then, setiap yang Allah turunkan, ada hikmah tersembunyi yang dirahsiakan daripada kita semua. Maka, carilah ia. Kejarlah ia. Wallahua'lam. =)

0 Kata Berhikmah:

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP