You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

Powered by Blogger.

Sunday, 27 November 2011

Peristiwa Awal Muharram. Anda Tahu?

Assalamualaikum.

Hari ni pena sudah bertukar.  Giliran penulis lain pula yang berkongsi sesuatu di ruangan ini.  Penulis sempat menerjah internet bagi mencari serba-sedikit maklumat mengenai bulan Muharram bagi rohani penulis di samping menyampaikan kepada sahabat-sahabat pembaca semua.  Baru semalam kita menyambut kedatangan bulan Muharram yang mulia yakni bulan pertama dalam kalendar Islam. 
(=  Salam Maal Hijrah 1433 H  =)
[Image tahun 1432 H]

Waktu ini, amat-amat bersesuaianlah bagi kita semua untuk 'renew' azam kita.  Selain itu, kita juga boleh 're-check' azam kita yang lepas-lepas.  Adakah lebih baik?  Adakah lebih buruk?  Ataupun masih di tahap yang sama?  Sama-sama kita renung-renungkan sejenak.  Cari masa 2 minit setiap kali selepas solat untuk muhasabah diri kita kembali.  Apakah pencapaian yang telah kita lakukan sepanjang 12 bulan yang lepas?  Adakah kita mengubah diri kita sama ada dari segi tingkah laku, pemahaman dalam pembelajaran, membaiki akhlak yang lebih baik dan banyak lagi.  Fikir-fikirkan semula akan sikap yang dibina sejak kecil.  Mampukah kita mempertahankan diri kita dengan ilmu-ilmu yang kita ada?  Ataupun hanya sekadar untuk di'post' di facebook sahaja?  Atau sekadar untuk di'like' oleh orang lain?  Atau sekadar ingin menghidupkan laman sesawang?

Sungguh banyak persoalan yang timbul apabila kita memuhasabah diri kita ini.  Bukan sedikit, tapi tidak terkira banyaknya.  Diri anda, anda lebih mengetahui.


Berbalik kepada Bulan Muharram.  Bulan yang penuh dengan rahmat dan keberkatan.  Bulan yang mempunyai banyak peristiwa yang tersembunyi di dalamnya.  Tetapi, adakah kita mengambil tahu akan peristiwa-peristiwa yang berlaku?

Tepuk dada, tanya iman.


Berikut adalah peristiwa-peristiwa yang berlaku di dalam bulan berkah ini yang perlu kita sebagai seorang muslim yang mukmin mengambil tahu akan kewujudannya.  Insya-Allah.  Diharap iman kita akan semakin bertambah. =)


Said bin Jubair dari Ibnu Abbas r.a berkata : 
Ketika Nabi saw baru berhijrah ke Madinah, maka mereka mendapati kaum Yahudi berpuasa pada hari Asyura (10 Muharam).  Maka mereka pun bertanya kepada kaum Yahudi tentang puasa mereka itu. 

Mereka menjawab,
"Hari ini Allah SWT memenangkan Musa dan Bani Israel terhadap Firaun dan kaumnya, maka kami berpuasa sebagai mengagungkan hari ini.
Maka Nabi Muhammad saw bersabda : 
"Kami lebih layak mengikuti jejak langkah Musa dari kamu".
Maka Nabi saw pun menyuruh para sahabat agar berpuasa. 

Antara lain kelebihan 10 Muharam ialah :

1. Barangsiapa yang melapangkan rezeki pada keluarganya, maka Allah akan meluaskan rezekinya sepanjang tahun ini. 
Terdapat juga sebuah hadis meriwayatkan,
"Barangsiapa yang berpuasa pada hari Asyura, maka dapat menebus dosa satu tahun."
Maksud hadis ini ialah hari yang kesepuluh Muharam (Asyura) merupakan hari dan bulan kemuliaan kerana pada sesiapa yang berpuasa pada hari inilah, Allah membersihkan dan menebus dosa-dosa mereka yang lampau. 
Bulan Muharam merupakan satu-satunya bulan yang teristimewa kerana banyak peristiwa yang bersejarah berlaku pada bulan ini disamping ganjaran pahala yang besar kepada sesiapa yang beribadah pada bulan ini sepertimana terdapat dalam satu hadith. 

"Sesiapa yang berpuasa pada hari Asyura (10 Muharam), maka Allah akan memberi kepadanya pahala sepuluh ribu malaikat dan juga akan diberi pahala sepuluh ribu orang berhaji dan berumrah dan sepuluh ribu orang mati syahid. Dan sesiapa yang mengusap kepala anak yatim pada hari Asyura, maka Allah akan menaikkan dengan tiap anak rambut satu darjat. Sesiapa yang memberi buka puasa pada semua umat Muhammad saw dan mengenyangkan perut mereka." 

Sahabat pun bertanya, 
"Ya Rasulullah, Allah telah melebihkan hari Asyura, dan menjadikan bukit dari lain-lain hari."


Jawab Rasulullah, 
"Benar, Allah telah menjadikan langit dan bumi pada hari Asyura, dan menjadikan bukit-bukit pada hari Asyura dan menjadikan laut pada hari Asyura dan menjadikan Lauh Mahfuz dan Qalam pada hari Asyura dan juga menjadikan Adam dan Hawa pada hari Asyura, dan menjadikan syurga dan neraka serta memasukkan Adam ke syurga pada hari Asyura, dan Allah menyelamatkannya dari api pada hari Asyura dan menyembuhkan dari bala pada Nabi Ayub.  Pada hari Asyura juga Allah memberi taubat kepada Adam dan diampunkan dosa Nabi Daud, juga kembalinya kerajaan Nabi Sulaiman pada hari Asyura dan kiamat akan terjadi pada hari Asyura." 

Maka pada hari itu ( 10 Muharam) Nabi Adam dan Nabi Nuh a.s berpuasa kerana bersyukur kepada Allah kerana hari itu merupakan hari taubat mereka diterima oleh Allah setelah beratus-ratus tahun lamanya memohom keampunan.  Pada hari itu juga, hari pembebasan bagi orang-orang Islam yang telah sekian lama dikongkong oleh Firaun, di mana hari itu mereka diselamatkan dari kejahatan dan kezaliman Firaun yang selama ini mengancam agama dan menggugat iman mereka.


Dengan tenggelamnya Firaun, Haman, Qarun dan istana mereka bererti berakhirlah sudah kezaliman musuh-musuh Allah buat masa itu.  Terselamatlah tentera Nabi Musa dari musuh dengan mukjizat yang Allah berikan, maka mereka berpuasa kerana kesyukuran yang tidak terhingga kepada Allah swt.  Pada 10 Muharam, tarikh berlabuhnya perahu Nabi Nuh a.s kerana banjir yang melanda seluruh alam di mana hanya ada 40 keluarga termasuk manusia binatang sahaja yang terselamat dari banjir tersebut. Kita merupakan cucu-cicit antara 40 keluarga tadi. Ini merupakan penghormatan kepada Nabi Nuh a.s kerana 40 keluarga ini sahaja yang terselamat dan dipilih oleh Allah. 

Selain dari itu, mereka adalah orang-orang yang ingkar pada Nabi Nuh a.s.  Nabi Ibrahim dilahirkan pada 10 Muharam dan diangkat sebagai Khalilullah (kekasih Allah) dan juga hari di mana baginda diselamatkan dari api yang dinyalakan oleh Namrud. Nabi Ibrahim diberi penghormatan dengan Allah memerintahkan kepada api supaya menjadi sejuk dan tidak membakar Nabi Ibrahim. Maka terselamatlah Nabi Ibrahim dari angkara kekejaman Namrud.  Pada 10 Muharam ini juga Allah menerima taubat Nabi Daud kerana Nabi Daud merampas isteri orang walaupun baginda sendiri sudah ada 99 orang isteri, masih lagi ingin isteri orang. Oleh kerana Nabi Daud telah membuatkan si suami rasa kecil hati, maka Allah turunkan dua malaikat menyamar sebagai manusia untuk menegur dan menyindir atas perbuatan Nabi Daud itu.  Dengan itu sedarlah Nabi Daud atas perbuatannya dan memohon ampun pada Allah. Sebagai penghormatan kepada Nabi Daud a.s maka Allah mengampunkan baginda pada 10 Muharam.


Pada 10 Muharam ini juga, Allah mengangkat Nabi Isa ke langit, di mana Allah telah menukarkan Nabi Isa dengan Yahuza. Ini merupakan satu penghormatan kepada Nabi Isa daripada kekejaman kaum Bani Israil. Allah juga telah menyelamatkan Nabi Musa pada 10 Muharam daripada kekejaman Firaun dengan mengurniakan mukjizat iaitu tongkat yang dapat menjadi ular besar yang memakan semua ular-ular ahli sihir dan menjadikan laut terbelah untuk dilalui oleh tentera Nabi Musa dan terkambus semula apabila dilalui oleh Firaun dan tenteranya.  Maka tenggelamlah mereka di Laut Merah. Mukjizat yang dikurniakan Allah kepada Nabi Musa ini merupakan satu penghormatan kepada Nabi Musa a.s Allah juga telah menenggelamkan Firaun, Haman dan Qarun serta kesemua harta-harta Qarun dalam bumi kerana kezaliman mereka. 

10 Muharam, merupakan berakhirnya kekejaman Firaun buat masa itu. Allah juga telah mengeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan setelah berada selama 40 hari di dalamnya. Allah telah memberikan hukuman secara tidak langsung kepada Nabi Yunus dengan cara ikan Nun menelannya. Dan pada 10 Muharam ini, Allah mengurniakan penghormatan kepada baginda dengan mengampun dan mengeluarkannya dari perut ikan Nun. Allah juga telah mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman a.s pada 10 Muharam sebagai penghormatan kepada baginda. Dengan itu, mereka berpuasa dan beribadah kepada Allah sebagai tanda kesyukuran kepada Allah swt.


Nabi saw telah bersabda dengan maksudnya : 
"Saya dahulu telah menyuruh kamu berpuasa sebagai perintah wajib puasa Asyura, tetapi kini terserahlah kepada sesiapa yang suka berpuasa, maka dibolehkan berpuasa dan sesiapa yang tidak sukar boleh meninggalkannya". 

Begitulah sedikit sebanyak yang boleh penulis kongsikan untuk hari ini.  Semoga dengan apa yang dikongsikan dapat sedikit sebanyak  menyedarkan kita akan kepentingan bulan-bulan Islam.  Wassalam.

Penulis tinggalkan anda dengan kata-kata daripada Iman Hassan al-Basri :

"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yg terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan".

0 Kata Berhikmah:

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP